A A+ A++

Na podstawie art. 32c ust. 2 ustawy z dnia 29 listopada 2000 r. Prawo Atomowe (Dz. U. z 2021 r., poz. 623 oraz 784, tekst jednolity z dnia 1 marca 2021 r.) w sprawie informacji o wpływie działalności wykonywanej przez jednostkę organizacyjną na zdrowie ludzi i na środowisko oraz o wielkości i składzie izotopowym uwolnień substancji promieniotwórczych do środowiska w związku z wykonywaniem tej działalności

informuję, że

• działalność Instytutu Fizyki – CND Politechniki Śląskiej w Gliwicach związana z narażeniem na promieniowanie jonizujące polegająca na stosowaniu źródeł promieniotwórczych do celów naukowo-badawczych oraz dydaktycznych.
      • na podstawie pomiarów dawek środowiskowych, nie stwierdzono przypadków przekroczenia dawek granicznych, określonych dla pracowników, uczniów, studentów i praktykantów oraz osób z ogółu ludności, przebywających na terenie i w otoczeniu jednostki organizacyjnej.
      • w związku z wykonywaniem wyżej opisanej działalności do środowiska nie są uwalniane substancje promieniotwórcze.
      • działalność w minionych 12 miesiącach nie miała negatywnego wpływu na zdrowie ludzi i środowisko.

1 marzec 2023 r,Kierownik jednostki organizacyjnej:Dyrektor dr hab. inż. Adam Michczyński prof.PŚ