A A+ A++
photo
Autor: Aleksandra Lipczyńska Publikacja: 16.09.2020 Aktualizacja: 31.03.2021

Diagnostyka działania wentylacji kuchni w schronisku górskim

Katedra Ogrzewnictwa, Wentylacji i Techniki Odpylania została poproszona o diagnostykę systemu wentylacji kuchni oraz baru w schronisku w Morskim Oku. Efektem badań będzie raport opisujący stan instalacji oraz propozycja usprawnienia jej działania.

 

W dniach 16-17 maja rozpoczęły się badania działania wentylacji w kuchni w schronisku w Morskim Oku. Wykonano inwentaryzacje instalacji wentylacji mechanicznej w kuchni oraz w barze znajdującym sie w przyziemiu. Przeprowadzono również wstępne pomiary prędkości przepływu powietrza w strefie działania okapów kuchennych oraz w miejscach napływu powietrza do kuchni. Za pomocą ręcznej wytwornicy dymu zbadano także kierunek przepływu powietrza w otoczeniu okapów kuchennych oraz pod nimi.

Badania będą kontynuowane podczas kolejnego wyjazdu. Ostatecznym ich celem jest opracowanie raportu o stanie działania instalacji wentylacji mechanicznej kuchni w schronisku. Zaproponowane zostaną metody poprawy działania instalacji oraz być może nowe koncepcje jej rozwiązania.

 

 
Udostępnij:fbtwitter

Najnowsze aktualności

Pokaż wszystkie
photo

Zmarła dr inż. Halina Ciuman

Aleksandra Lipczyńska
2022-07-17 01:09:45
2022-07-19 11:42:38
17.07.2022
photo

Sukces p. inż. Karoliny Tyrol w konkursie SMAY "AbsolVENT"

Aleksandra Lipczyńska
2022-07-17 00:22:54
2022-07-17 00:35:43
17.07.2022
photo

Konkurs na stanowisko „pracownik inżynieryjno-techniczny” w Zakładzie Ochrony Powietrza (Zespół Emisji Zanieczyszczeń) PAN

Aleksandra Lipczyńska
2022-06-27 15:35:02
2022-06-27 15:37:34
27.06.2022
photo

Seminarium POBE online: “REPowerEU – przyspieszenie dekarbonizacji i wzrostu efektywności budynków. Koniec montażu kotłów na paliwa kopalne w budynkach w 2029?”

Aleksandra Lipczyńska
2022-06-27 15:46:11
2022-06-27 15:58:03
27.06.2022
1 z 19

Więcej aktualności

© Politechnika Śląska

Ogólna klauzula informacyjna o przetwarzaniu danych osobowych przez Politechnikę Śląską

Całkowitą odpowiedzialność za poprawność, aktualność i zgodność z przepisami prawa materiałów publikowanych za pośrednictwem serwisu internetowego Politechniki Śląskiej ponoszą ich autorzy - jednostki organizacyjne, w których materiały informacyjne wytworzono. Prowadzenie: Centrum Informatyczne Politechniki Śląskiej (www@polsl.pl)

Zasady wykorzystywania „ciasteczek” (ang. cookies) w serwisach internetowych Politechniki Śląskiej

Deklaracja dostępności

„E-Politechnika Śląska - utworzenie platformy elektronicznych usług publicznych Politechniki Śląskiej”

Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie