A A+ A++
Autor: Aleksandra Wojaczek     Publikacja: 12.06.2025

Wracamy na chwilę do maja...

... i sprawdzamy, co w zeszłym miesiącu działo się w nauce. Zerknijcie na kilka ciekawych wiadomości z maja 2025. 

🚀 Oczekujemy na start misji IGNIS z udziałem Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego na Międzynarodową Stację Kosmiczną. A warto wspomnieć, jakie badania podczas tej misji będą prowadzone. Naukowcy sprawdzą, jak mikrograwitacja oddziałuje na drożdże. Badanie to posłuży rozwiązaniom umożliwiającym przygotowanie żywności np. na statku kosmicznym. Drożdże, które znajdą się w Kosmosie, są wzbogacone białkiem niesporczaków. Wynika to z przystosowania ich do ekstremalnych warunków.

🌿 Rośliny „słyszą” dźwięki wydawane przez owady. Na bzyczenie pszczół reaguje np. lwia paszcza (roślina ozdobna z rodziny babkowatych), wzmacniając produkcję nektaru w kwiatach. Naukowcy ponadto badają zdolność roślin do rozróżniania zapylaczy poprzez specyficzne sygnały wibroakustyczne (czyli szybkie poruszanie skrzydełkami przez owada) i ich ewentualną „obronę” przed szkodliwymi owadami, które jedynie wyjadają nektar.

⛈ Załamanie pogody często wiąże się z opadami gradu, który w skrajnych sytuacjach potrafi przyjąć formę kulek wielkości piłek pingpongowych lub większych. Takie opady stanowią zagrożenie dla ludzi i mogą zniszczyć dobytek. Naukowcy badają warunki, w których powstaje najbardziej niszczący grad, a zebrane dane będą służyły np. do projektowania dachów odpornych na uderzenia lodu.

🌊 Górne warstwy wody oceanów, do których dociera światło słoneczne i w których rozwija się roślinność, są nazywane strefami fotycznymi. Naukowcy zaobserwowali, że w ciągu ostatnich 20 lat zmniejszyła się ich głębokość, co oznacza, że światło dociera coraz płyciej. Powodem tego są zakwit glonów oraz zmiany temperatur powierzchni oceanu. „Zaciemnienie” oceanu jest niekorzystne dla żyjących w nim gatunków zarówno zwierząt, jak i roślin.

🛢 Bakteria o nazwie Alcanivorax borkumensis żywi się zanieczyszczeniami pochodzącymi z ropy naftowej, jednocześnie usuwając ich nadmiar. Ten rodzaj bakterii wytwarza specjalny związek chemiczny, który pozwala przyswajać ropę. Naukowcy badają mechanizm wytworzenia tego związku, a także pracują nad wyhodowaniem innych szczepów bakterii, które będą wydajniej oczyszczały wodę z ropy naftowej.

© Politechnika Śląska

Polityka prywatności

Całkowitą odpowiedzialność za poprawność, aktualność i zgodność z przepisami prawa materiałów publikowanych za pośrednictwem serwisu internetowego Politechniki Śląskiej ponoszą ich autorzy - jednostki organizacyjne, w których materiały informacyjne wytworzono. Prowadzenie: Centrum Informatyczne Politechniki Śląskiej (www@polsl.pl)

Deklaracja dostępności

„E-Politechnika Śląska - utworzenie platformy elektronicznych usług publicznych Politechniki Śląskiej”

Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie