A A+ A++
photo
Autor: Adrianna Kasperska Publikacja: 31.12.2024 Aktualizacja: 31.12.2024

Grudzień w nauce

Jeszcze w ostatni dzień grudnia zerkamy, co działo się w nauce...
  • Różnorodna mikrobiota jelitowa jest ważna nie tylko dla ludzi, lecz również dla dzikich ptaków. Naukowcy przebadali kardynała szkarłatnego – gatunek występujące m.in. w Kanadzie i USA. Okazało się, że różnorodność bakterii w jelitach tych ptaków wpływa na dobrą kondycję upierzenia oraz odporność na stres.
  • Powstał dron wzorowany na ruchu ptaków. Urządzenie ma nie tylko skrzydła, lecz także nóżki, które pozwalają chodzić, skakać oraz podrywać się do lotu. Ruchliwość nóg wynika z budowy struktur połączonych elastycznym stawem. Tego typu wynalazki będą mogły poruszać się po nierównym terenie oraz nie będą potrzebowały do startu pomocy operatora drona.
  • Mówi się, że Święty Mikołaj obdarowuje prezentami grzeczne osoby. Socjologowie jednak udowodnili, że wiara w Świętego Mikołaja nie powoduje, że dzieci są grzeczniejsze. Na ich zachowania prospołeczne wpływają świąteczne rytuały, takie jak np. przygotowanie ozdób, gotowanie świątecznych potraw, uczestniczenie w wydarzeniach.
  • Mięśnie kurczą się podczas ćwiczeń, a wtedy uwalniają się miokiny, czyli związki wytwarzane przez komórki mięśni szkieletowych. Uwalniane podczas aktywności substancje pobudzają neurony do szybszego wzrostu. Komórki nerwowe reagują na sygnały biochemiczne, a także na fizyczne oddziaływanie. Naukowcy badają relację pomiędzy nerwami a mięśniami, co może przynieść pozytywne efekty w terapiach uszkodzonych lub zanikających nerwów.
  • Słodka przekąska jedzona od czasu do czasu nie szkodzi zdrowiu tak bardzo, jak picie słodkich, gazowanych napojów. Oznacza to, że nie tylko ilość spożywanego cukru ma znaczenie, lecz także jego źródło i sytuacja, w której się po niego sięga (np. podczas spotkań towarzyskich albo w pracy itp.). W przeciwieństwie do przekąsek słodkie napoje powodują mniejsze uczucie sytości, dlatego też spożywa się je częściej i w większych ilościach. Picie tego rodzaju napojów wiązało się ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia.
Udostępnij:fbtwitter

© Politechnika Śląska

Polityka prywatności

Całkowitą odpowiedzialność za poprawność, aktualność i zgodność z przepisami prawa materiałów publikowanych za pośrednictwem serwisu internetowego Politechniki Śląskiej ponoszą ich autorzy - jednostki organizacyjne, w których materiały informacyjne wytworzono. Prowadzenie: Centrum Informatyczne Politechniki Śląskiej (www@polsl.pl)

Deklaracja dostępności

„E-Politechnika Śląska - utworzenie platformy elektronicznych usług publicznych Politechniki Śląskiej”

Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie