Start - Wydarzenia
Promocja projektów FrostWave i ENOUGH w ramach Kato Science Corner
Zapraszamy na wykład w ramach Kato Science Corner pt. "Nowoczesny transport i długoterminowe przechowywanie żywności" promujący wyniki badań naukowych realizowanych w ramach projektu POLNOR FrostWave oraz H2020 ENOUGH, który odbędzie się w dniu 22.04.2024 o godzinie 10:00 w zabytkowej kamienicy na rogu ulic Pocztowej i Młyńskiej w Katowicach.
Udział na wykładzie można zgłosić tutaj: https://forms.gle/oyMkjdoes8oJNYCu7
Więcej informacji na temat Kato Science Centre można znaleźć tutaj: Kato Science Corner (katowice.eu)
Opis wydarzenia:
Dostępność produktów spożywczych stanowi wyzwanie dla wielu sektorów przemysłu, nie tylko samych producentów żywności. Ścieżka od farmy do konsumpcji określana jako food-chain angażuje, m.in. branże produkcji, transportu, magazynowania, sprzedaży oraz chłodnictwa, a każdy z tych obszarów zużywa energię, emitując sumarycznie od 20 do 40% gazów cieplarnianych [1]. W rezultacie rozwój technologii niskoemisyjnych i energooszczędnych w obszarze food-chain jest ważnym zadaniem zarówno dla sektora akademickiego, przemysłu, jak i konsumentów. Transport chłodzonej lub zamrożonej żywności oraz sposoby jej przechowywania pojawiają się w każdym z ogniw food-chain. Mobilne układy chłodnicze wykorzystywane w transporcie wymagają rozwiązań kompaktowych, energooszczędnych oraz dostosowanych do pracy w szerokim zakresie warunków atmosferycznych. Przyszłość takich układów oparta będzie o naturalne czynniki chłodnicze oraz innowacyjne komponenty, takie jak naddźwiękowe strumienice wielofazowe poprawiające sprawność energetyczną, które zapewniają dodatkowe funkcjonalności w postaci dodatkowych poziomów zamrażalniczych do poziomu -40*C [2]. Największe wyzwanie w rozwoju długoterminowego przechowywania żywności jest związane efektywną redukcją odpadów w myśl idei zero waste. Połączenie technologii zamrażania próżniowego oraz liofilizacji stanowi odpowiedź na powyższe problemy obszaru food-chain. Obecnie liofilizatory rozwijane są w celu ich miniaturyzacji i możliwości wprowadzenia do użytku również w domostwach, co pozwoliłoby na zachowanie warzyw, owoców jak również całych potraw przez wiele miesięcy.
[1] European food chain supply to reduce GHG emissions by 2050, available online 15.01.2024, https://enough-emissions.eu/
[2] Fabris F., Bodys J., Marinetti S., Minetto S., Smolka J., Rossetti A., Dynamic numerical modeling of a single stage dual temperature R744 ejector-supported refrigeration unit for last mile delivery. Proceedings of the 26th IIR International Congress of Refrigeration: Paris, France, August 21-25, 2023, http://dx.doi.org/10.18462/iir.icr.2023.0810
Financial assistance was supported by the Norway Grants by grant no. NOR/POLNOR/FrostWave/0029/2019-
00 funded by The National Centre for Research and Development.
Project ENOUGH has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation program under grant agreement No 101036588.
Serdecznie zapraszamy!