A A+ A++
photo
od 22-04-2024
od 10:00
do 22-04-2024
do 11:30
Młyńska 2, 40-098 Katowice
Autor: Michał Haida Publikacja: 03.04.2024 Aktualizacja: 03.04.2024

Promocja projektów FrostWave i ENOUGH w ramach Kato Science Corner

Zapraszamy na wykład w ramach Kato Science Corner pt. "Nowoczesny transport i długoterminowe przechowywanie żywności" promujący wyniki badań naukowych realizowanych w ramach projektu POLNOR FrostWave oraz H2020 ENOUGH, który odbędzie się w dniu 22.04.2024 o godzinie 10:00 w zabytkowej kamienicy na rogu ulic Pocztowej i Młyńskiej w Katowicach.

Udział na wykładzie można zgłosić tutaj: https://forms.gle/oyMkjdoes8oJNYCu7

Więcej informacji na temat Kato Science Centre można znaleźć tutaj: Kato Science Corner (katowice.eu)

Opis wydarzenia:

Dostępność produktów spożywczych stanowi wyzwanie dla wielu sektorów przemysłu, nie tylko samych producentów żywności. Ścieżka od farmy do konsumpcji określana jako food-chain angażuje, m.in. branże produkcji, transportu, magazynowania, sprzedaży oraz chłodnictwa, a każdy z tych obszarów zużywa energię, emitując sumarycznie od 20 do 40% gazów cieplarnianych [1]. W rezultacie rozwój technologii niskoemisyjnych i energooszczędnych w obszarze food-chain jest ważnym zadaniem zarówno dla sektora akademickiego, przemysłu, jak i konsumentów. Transport chłodzonej lub zamrożonej żywności oraz sposoby jej przechowywania pojawiają się w każdym z ogniw food-chain. Mobilne układy chłodnicze wykorzystywane w transporcie wymagają rozwiązań kompaktowych, energooszczędnych oraz dostosowanych do pracy w szerokim zakresie warunków atmosferycznych. Przyszłość takich układów oparta będzie o naturalne czynniki chłodnicze oraz innowacyjne komponenty, takie jak naddźwiękowe strumienice wielofazowe poprawiające sprawność energetyczną, które zapewniają dodatkowe funkcjonalności w postaci dodatkowych poziomów zamrażalniczych do poziomu -40*C [2]. Największe wyzwanie w rozwoju długoterminowego przechowywania żywności jest związane efektywną redukcją odpadów w myśl idei zero waste. Połączenie technologii zamrażania próżniowego oraz liofilizacji stanowi odpowiedź na powyższe problemy obszaru food-chain. Obecnie liofilizatory rozwijane są w celu ich miniaturyzacji i możliwości wprowadzenia do użytku również w domostwach, co pozwoliłoby na zachowanie warzyw, owoców jak również całych potraw przez wiele miesięcy.

[1] European food chain supply to reduce GHG emissions by 2050, available online 15.01.2024, https://enough-emissions.eu/
[2] Fabris F., Bodys J., Marinetti S., Minetto S., Smolka J., Rossetti A., Dynamic numerical modeling of a single stage dual temperature R744 ejector-supported refrigeration unit for last mile delivery. Proceedings of the 26th IIR International Congress of Refrigeration: Paris, France, August 21-25, 2023, http://dx.doi.org/10.18462/iir.icr.2023.0810

Financial assistance was supported by the Norway Grants by grant no. NOR/POLNOR/FrostWave/0029/2019-
00 funded by The National Centre for Research and Development.
Project ENOUGH has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation program under grant agreement No 101036588.

Serdecznie zapraszamy!

Udostępnij:fbtwitter

Wydarzenia

Pokaż wszystkie
05.05

Konkurs na najlepszą pracę magisterską

22.04

Promocja projektów FrostWave i ENOUGH w ramach Kato Science Corner

18.04

Międzynarodowe seminarium projektu ENTHRAL

24.01

Zaproszenie do uczestnictwa podczas VIII Konferencji Techniczno-Naukowej ENERGAS 2024

01.06

International Summer School CIRCULAR ECONOMY AND ENERGY TRANSITION LEADERS

10.05

Sympozjum Studenckiego Koła Naukowego Techniki Cieplnej

31.03

Konkurs na najlepszą pracę magisterską

25.01

VII Konferencja Techniczno-Naukowa ENERGAS 2023

21.12

Publiczna rozprawa doktorska mgr. inż. Damiana Kurzydyma (Tenneco Automotive)

18.10

Publiczna obrona rozprawy doktorskiej mgr. inż. Michała Stebla

20.09

7. Międzynarodowa Konferencja CPOTE 2022

29.08

Szkoła letnia ENTHRAL 2022 w zakresie biomechaniki układu krążenia

20.04

Seminarium Naukowe Polskiego Instytutu Spalania oraz Sekcji Spalania Komitetu Termodynamiki i Spalania PAN

© Politechnika Śląska

Ogólna klauzula informacyjna o przetwarzaniu danych osobowych przez Politechnikę Śląską

Całkowitą odpowiedzialność za poprawność, aktualność i zgodność z przepisami prawa materiałów publikowanych za pośrednictwem serwisu internetowego Politechniki Śląskiej ponoszą ich autorzy - jednostki organizacyjne, w których materiały informacyjne wytworzono. Prowadzenie: Centrum Informatyczne Politechniki Śląskiej (www@polsl.pl)

Zasady wykorzystywania „ciasteczek” (ang. cookies) w serwisach internetowych Politechniki Śląskiej

Deklaracja dostępności

„E-Politechnika Śląska - utworzenie platformy elektronicznych usług publicznych Politechniki Śląskiej”

Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie