Temat projektu
Badanie wpływu dodatku surfaktantów na rozpuszczalność kurkuminy w wodzie
Przyjęte założenia
Kurkumina, pozyskiwana z korzenia kurkumy, jest powszechnie stosowana jako barwnik, dodatek do żywności, kosmetyków oraz wskaźnik pH. Ostatnio zyskuje również uwagę jako potencjalny lek dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, przeciwutleniającym, przeciwbakteryjnym i przeciwnowotworowym. Niemniej jednak, jej praktyczne zastosowanie jest ograniczone przez trudności z jej rozpuszczalnością w wodzie. Jednym z podejść do poprawy tego problemu jest dodatek surfaktantów, takich jak olej rycynowy czy glikol polietylenowy o niskiej masie cząsteczkowej, które mogą zwiększyć jej rozpuszczalność.
Osiągnięte cele
Celem niniejszego projektu było zbadanie wpływu surfaktantów na rozpuszczalność kurkuminy w wodzie. Dzięki wykonanym eksperymentom potwierdzono, iż niewielki dodatek surfaktantów zwiększa rozpuszczalność kurkuminy w roztworach wodnych. Badania te stanowią istotną wartość dla całego zespołu badawczego i będą miały wpływ na badania prowadzone w pozostałych projektach naukowych skupiających się na leczniczych właściwościach kurkuminy.
Zespół projektowy
Piotr Grodzicki
Wojciech Cząstkiewicz
Karolina Krawczyszyn
Inż. Angelika Banaś
Inż. Szymon Smołka
Dr hab. inż. Katarzyna Krukiewicz, prof. PŚ