A A+ A++

Temat projektu

Badanie wpływu dodatku surfaktantów na rozpuszczalność kurkuminy w wodzie

 

Przyjęte założenia

Kurkumina, pozyskiwana z korzenia kurkumy, jest powszechnie stosowana jako barwnik, dodatek do żywności, kosmetyków oraz wskaźnik pH. Ostatnio zyskuje również uwagę jako potencjalny lek dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, przeciwutleniającym, przeciwbakteryjnym i przeciwnowotworowym. Niemniej jednak, jej praktyczne zastosowanie jest ograniczone przez trudności z jej rozpuszczalnością w wodzie. Jednym z podejść do poprawy tego problemu jest dodatek surfaktantów, takich jak olej rycynowy czy glikol polietylenowy o niskiej masie cząsteczkowej, które mogą zwiększyć jej rozpuszczalność.

 

Osiągnięte cele

Celem niniejszego projektu było zbadanie wpływu surfaktantów na rozpuszczalność kurkuminy w wodzie. Dzięki wykonanym eksperymentom potwierdzono, iż niewielki dodatek surfaktantów zwiększa rozpuszczalność kurkuminy w roztworach wodnych. Badania te stanowią istotną wartość dla całego zespołu badawczego i będą miały wpływ na badania prowadzone w pozostałych projektach naukowych skupiających się na leczniczych właściwościach kurkuminy.

 

Zespół projektowy

Piotr Grodzicki

Wojciech Cząstkiewicz

Karolina Krawczyszyn

Inż. Angelika Banaś

Inż. Szymon Smołka

Dr hab. inż. Katarzyna Krukiewicz, prof. PŚ

 

ALO2

© Politechnika Śląska

Polityka prywatności

Całkowitą odpowiedzialność za poprawność, aktualność i zgodność z przepisami prawa materiałów publikowanych za pośrednictwem serwisu internetowego Politechniki Śląskiej ponoszą ich autorzy - jednostki organizacyjne, w których materiały informacyjne wytworzono. Prowadzenie: Centrum Informatyczne Politechniki Śląskiej (www@polsl.pl)

Deklaracja dostępności

„E-Politechnika Śląska - utworzenie platformy elektronicznych usług publicznych Politechniki Śląskiej”

Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie