A A+ A++

Zagadnienia do egzaminu inżynierskiego dla kierunku Biotechnologia

Plik do pobrania format pdf Pobierz
1 Układ okresowy pierwiastków. Znajomość nazw i symboli oraz konfiguracji elektronowej pierwiastków znajdujących się w okresach 1 – 4.  Okresowość właściwości chemicznych (wartościowość , właściwości kwasowo-zasadowe tlenków) i właściwości fizycznych (rozmiar atomów, energia jonizacji, powinowactwo elektronowe).
2 Wiązania: kowalencyjne, kowalencyjne spolaryzowane, donorowo-akceptorowe, jonowe. Charakterystyka wiązań chemicznych wraz z przykładami związków i ich właściwościami.
3 Hybrydyzacja i kształt cząsteczek. Metoda VSEPR w przewidywaniu kształtu cząsteczek. Polarność cząsteczek. Umiejętność rysowania wzorów Lewisa, wzorów przestrzennych związków i przewidywania polarności (momentu dipolowego) cząsteczek.
4 Oddziaływania międzycząsteczkowe. Oddziaływania dyspersyjne (Londona), dipol-dipol, wiązanie wodorowe. Rola wiązania wodorowego w tworzeniu struktur nadcząsteczkowych ze szczególnym uwzględnieniem biocząsteczek. Wpływ oddziaływań międzyczasteczkowych na temperaturę topnienia i wrzenia oraz rozpuszczalność związków chemicznych. Umiejętność uszeregowania wybranych związków według wzrastającej temperatury wrzenia.
5 Kwasy i zasady. Kwasy i zasady w ujęciu Arrheniusa, Brønsteda-Lowryego (sprzężona para kwas-zasada, pKa, pKb), Lewisa. Teoria miękkich i twardych kwasów i zasad Pearsona.  Jak zmienia się moc zasad w grupie a jak w okresie. Od czego zależy moc kwasów beztlenowych i tlenowych.
6 Równowagi jonowe w wodnych roztworach elektrolitów. Stopień dysocjacji. Moc elektrolitów. Prawo rozcieńczeń Ostwalda. Dysocjacja wody. pH, pOH. Metody wyznaczania pH. Punkt izoelektryczny aminokwasów białkowych. Bufory (przykłady mieszanin buforujących, mechanizm działania, pojemność buforowa). Hydroliza soli mocnego kwasu i słabej zasady; soli słabego kwasu i mocnej zasady; soli mocnego kwasu i mocnej zasady; soli słabego kwasu i słabej zasady.
7 Woda i jej cechy fizyczne i chemiczne. Twardość przemijająca i trwała wody. Metody usuwania twardości przemijającej i trwałej. Wykres fazowy wody. Sublimacja, topnienie, parowanie, punkt potrójny, punkt krytyczny. Liofilizacja.
8 Podstawowe definicje i prawa dotyczące gazów. Pojęcie gazu doskonałego. Równanie gazu doskonałego. Objętość molowa gazu. Prawa gazowe Daltona, Henry’ego.
9 Elementy termodynamiki chemicznej. Układ otwarty, zamknięty, izolowany. Funkcje stanu. Prawo Hessa.
10 Podstawy statyki i kinetyki chemicznej. Równowaga chemiczna. Prawo działania mas (Guldberga-Waagego). Reguła przekory (Le Chateliera-Brauna). Wpływ stężenia (ciśnienia), temperatury na przesunięcie równowagi chemicznej. Szybkość reakcji chemicznej. Rzędowość i cząsteczkowość reakcji chemicznej. Energia aktywacji. Katalizator a biokatalizator. Wpływ temperatury na szybkość reakcji (równanie Arrheniusa).
11 Redukcja. Utlenianie. Szereg napięciowy metali. Właściwości chemiczne metalu wynikające z jego położenia w szeregu napięciowym. Ogniwo galwaniczne. Potencjał standardowy elektrody. Siła elektromotoryczna ogniwa. Elektroliza.
12 Podstawy spektroskopii: stan podstawowy i wzbudzony elektronów, symetria cząsteczek, struktura związku a hybrydyzacja atomów.
13 Zastosowanie technik spektroskopowych w badaniu struktur związków chemicznych (1H NMR, 13C NMR, IR, spektrometria mas). Najważniejsze informacje uzyskiwane z poszczególnych technik. Umiejętność powiązania rejestrowanych widm ze strukturą cząsteczki.
14 Spektroskopia UV-Vis: podstawy fizyczne, prawo Lamberta-Beera, zastosowania.
15 Metody chiralooptyczne: skręcalność właściwa, zastosowania.
16 Klasy związków organicznych: systematyka -  układy macierzyste i pochodne, nazewnictwo
17 Identyfikacja związków organicznych, określanie parametrów fizykochemicznych
18 Metody chromatograficzne: analiza i oczyszczanie związków organicznych na skalę laboratoryjna i przemysłową
19 Izomeria związków organicznych: izomeria konformacyjna, konfiguracyjna, geometryczna, optyczna, konfiguracja względna i absolutna, metody jej określania
20 Czynność optyczna związków chemicznych, chiralność, rozdział mieszanin racemicznych
21 Przegląd podstawowych reakcji organicznych: substytucja, addycja, eliminacja. Przykłady tego typu reakcji
22 Związki aromatyczne (definicja aromatyczności) i aromatyczna substytucja elektrofilowa (efekt podstawnikowy w podstawionych pierścieniach aromatycznych i wyjaśnienie istoty efektów podstawnikowych)
23 Kwasy karboksylowe i ich pochodne, właściwości,  reaktywność, zastosowanie przemysłowe
24 Cukry proste i złożone: budowa, występowanie i tworzenie wiązania glikozydowego. Polisacharydy o znaczeniu przemysłowym, otrzymywanie na skalę przemysłową i modyfikacje umozliwiające zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu
25 Sacharoza: iolacja w zależności od źródła naturalnego, zastosowanie produktu czystego i odpadów do otrzymywania innych zwiazków
26 Lipidy proste i złożone: budowa,  właściwości, izolacja na skalę makro, możliwe zastosowania w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i fakmaceutycznym
27 Sterydy i terpeny: występowanie i najważniejsze funkcje w organizmach macierzystych, zastosowanie w róznych gałęziach przemysłu
28 Aminokwasy: budowa, właściwości kwasowo-zasadowe, otrzymywanie na skalę laboratoryjną i przemysłową, zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu
29 Peptydy: wiązanie peptydowe, budowa, otrzymywanie ze związków naturalnych i na drodze syntezy oraz przykłady peptydów naturalnych wykorzystywanych w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym
30 Budowa chemiczna białek (struktura I, II, III i IV rzędowa białek), sekwencjonowanie, denaturacja białek
31 Metody wydzielania i oczyszczania białek, charakterystyka białek (punkt izoelektyryczny, rozmiar)
32 Nukleozydy, nukleotydy i kwasy nukleinowe, budowa, występowanie, funkcje
33 Enzymy: budowa, funkcja, klasyfikacja i nazewnictwo, specyficzność substratowa, budowa centrum aktywnego, teorie dopasowania
34 Kinetyka reakcji enzymatycznych; teoria Michaelisa-Menten, wyznaczanie i interpretacja stałych kinetycznych; reakcje dwusubstratowe
35 Enzymy: regulacja aktywności enzymów; wpływ różnych czynników na aktywność enzymów
36 Inhibicja enzymów - typy inhibitorów, mechanizmy inhibicji
37 Jednostki aktywności enzymów; Metody oznaczania aktywności enzymów
38 Wykorzystanie enzymów w procesach biotransformacji, przemysłowe zastosowanie enzymów jako biokatalizatorów, immobilizacja enzymów
39 Biokatalizatory: pozyskiwanie, izolacja, oczyszczanie i ulepszanie
40 Biokataliza w mediach niekonwencjonalnych, w niskich i wysokich temperaturach oraz w rozpuszczalnikach organicznych
41 Zastosowanie biotechnologii w przemyśle (paliwowy, chemiczny, spożywczy, farmaceutyczny); Surowce odnawialne stosowane w biotechnologii; związki produkowane metodami biotechnologicznymi
42 Metabolizm - najważniejsze szlaki kataboliczne i anaboliczne, w warunkach tlenowych i beztlenowych
43 Produkcja białek rekombinowanych - wady i zalety różnych systemów ekspresyjnych (m.in. bakterie, grzyby, komórki ssacze, komórki roślinne, komórki owadzie, rośliny transgeniczne); podstawowe informacje na temat budowy wektora ekspresyjnego np. bakteryjnego
44 Wirusy - budowa i podział; adenowirusy (podstawowe właściwości i mechanizm wnikania do komórki
45 Dopuszczenie biofarmaceutyków do obrotu - najważniejsze fazy badań i i ich zakres
46 Formulacja biofarmaceutyków
47 Szczepionki
48 Przykłady białek rekombinowanych i metody ich otrzymywania
49 Mechanizmy działania antybiotyków oraz mechanizmy oporności antybiotykowej
50 Leki biopodobne vs generyki

© Politechnika Śląska

Polityka prywatności

Całkowitą odpowiedzialność za poprawność, aktualność i zgodność z przepisami prawa materiałów publikowanych za pośrednictwem serwisu internetowego Politechniki Śląskiej ponoszą ich autorzy - jednostki organizacyjne, w których materiały informacyjne wytworzono. Prowadzenie: Centrum Informatyczne Politechniki Śląskiej (www@polsl.pl)

Deklaracja dostępności

„E-Politechnika Śląska - utworzenie platformy elektronicznych usług publicznych Politechniki Śląskiej”

Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie