A A+ A++

“Ocena wpływu ilości spożywanej wody oraz rodzajów napojów na kondycję psychofizyczną – Water4Health”

Cel projektu
W ramach projektu przeprowadzone zostaną badania mające na celu ocenę wpływu ilości spożywanych napojów oraz ich rodzajów na kondycję psychofizyczną. Badania zostaną przeprowadzone w różnych grupach wiekowych, tak aby uzyskać widzę dotyczącą świadomości o rekomendacjach WHO dotyczących ilości spożywanej wody oraz ilości rodzajów spożywanych napojów, a także oceny kondycji psychofizycznej badanych.

 

Weź udział w badaniu i wypełnij ankietę!

Instrukcja wypełniania ankiety „Międzynarodowy Test Sprawności Fizycznej” ... Pobierz

Opis projektu

1. Podstawowe założenia badań
W ramach projektu przeprowadzone zostaną badania mające na celu ocenę wpływu ilości spożywanych napojów oraz ich rodzajów na kondycję psychofizyczną. Badania zostaną przeprowadzone w poszczególnych grupach wiekowych, tak aby uzyskać widzę dotyczącą świadomości o rekomendacjach WHO dotyczących ilości spożywanej wody oraz ilości rodzajów spożywanych napojów, a także oceny kondycji psychofizycznej badanych. Badania zostaną zrealizowane z wykorzystaniem ankiet prowadzonych metodą CAVI oraz pomiarów wybranych cech sprawności i kondycji fizycznej.

2. Grupa/grupy docelowe
Badania zostaną przeprowadzone w czterech grupach wiekowo-środowiskowych:

  • pełnoletni uczniowie szkół ponadpodstawowych,
  • studenci uczelni wyższych,
  • dorosłe osoby pracujące,
  • seniorzy.

3. Planowane do osiągnięcia cele
Pozyskanie wiedzy dotyczącej:

  • świadomości społeczeństwa dotyczącej rekomendowanej ilości spożywanej wody,
  • wpływu ilości spożywanej wody na kondycję psychofizyczną, w szczególności samopoczucie, aktywność fizyczną, cechy sprawności fizycznej,
  • wpływu rodzajów spożywanych napojów (w szczególności o dużej zawartości cukru oraz napojów energetyzujących) na kondycję psychofizyczną, w szczególności samopoczucie, aktywność fizyczną, cechy sprawności fizycznej,
  • upowszechnienie wiedzy dotyczącej metod samokontroli w zakresie spożywanych płynów,
  • upowszechnienie wiedzy z zakresu możliwości samooceny sprawności i kondycji fizycznej z wykorzystaniem standardowych testów.

4. Najważniejszych korzyściach wynikających dla uczestników badań

Uczestnictwo w projekcie przyniesie korzyści zarówno na poziomie indywidualnym (poprawa świadomości zdrowotnej, monitorowanie i poprawa kondycji psychofizycznej), jak i społecznym (wkład w badania naukowe, budowanie więzi społecznych):

  • Świadomość zdrowotna:
    • Zwiększenie wiedzy o rekomendacjach WHO: Uczestnicy dowiedzą się, ile wody i innych napojów powinni spożywać zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).
    • Edukacja na temat zdrowego stylu życia: Uczestnicy zostaną poinformowani o wpływie różnych napojów na zdrowie, co może wpłynąć na ich przyszłe wybory dotyczące nawyków żywieniowych.
  • Korzyści fizyczne i psychiczne:
    • Monitorowanie zdrowia: Uczestnictwo w badaniach umożliwi monitorowanie własnego stanu zdrowia i kondycji, co jest szczególnie wartościowe w kontekście prewencji chorób.
    • Zwiększenie motywacji do zdrowego stylu życia: Świadomość własnego stanu zdrowia może zachęcić uczestników do bardziej aktywnego dbania o siebie, co może prowadzić do poprawy ich ogólnego samopoczucia.
  • Społeczna wartość uczestnictwa:
    • Wkład w naukę: Uczestnicy przyczyniają się do rozwoju nauki, pomagając w zbieraniu danych, które mogą być użyte do poprawy zdrowia publicznego.
    • Budowanie więzi społecznych: Uczestnictwo w badaniach może prowadzić do nawiązywania kontaktów z innymi osobami zainteresowanymi zdrowym stylem życia, co może sprzyjać wymianie doświadczeń i wsparciu społecznemu.

5. Sposób zbierania danych
Badania zostaną zrealizowane z wykorzystaniem ankiet prowadzonych metodą CAVI oraz pomiarów wybranych cech sprawności i kondycji fizycznej. Badania wybranych cech sprawności i kondycji fizycznej będą gromadzone przez lokalnych badaczy i zostaną przeprowadzone z wykorzystaniem:

  • standardowych testów oceniających sprawność fizyczną, które mogą być przeprowadzone w warunkach domowych bez konieczności użycia sprzętów laboratoryjnych,
  • mobilnych urządzeń pomiarowych udostępnionych lokalnym badaczom przez Politechnikę Śląską.
 

 

Chcesz zostać lokalnym badaczem?

Odtwórz wideo

Serce ma się tylko jedno! Dołącz do Naszego wykładu popularno-naukowego, gdzie dowiesz się jak sztuczne serce, może dać nam “nowe życie”.

Zapraszamy na wykład popularno-naukowy już 26. maja. Dołącz do Nas za pośrednictwem platformy ZOOM (identyfikator spotkania: 932 6745 2017, kod dostępu: 007971) lub zobacz transmisję wydarzenia na Youtube.

Odtwórz wideo

Z przyczyn niezależnych styczniowy wykład na temat ,,Sztuczne serce – wczoraj, dziś, ale czy jutro?” jest przełożony na późniejszy termin.

Osoby zainteresowane aktywny udziałem w projekcie zachęcamy do kontaktu mailowego: Marek.Ples@polsl.pl 

Prosimy o wpisanie akronimu projektu “WATER4HEALTH” w tytule wiadomości.

Wyniki badań ankietowych (08-11-2024)

Wykres1
Wykres2
Wykres3
Wykres4

Projekt “Ocena wpływu ilości spożywanej wody oraz rodzajów napojów na kondycję psychofizyczną Water4Health” realizowany jest w ramach programu Citizen Science realizowanego w ramach obchodów Europejskiego Miasta Nauki Katowice 2024. Działanie dofinansowane ze środków Województwa Śląskiego – Współorganizatora Europejskiego Miasta Nauki Katowice 2024.

© Politechnika Śląska

Polityka prywatności

Całkowitą odpowiedzialność za poprawność, aktualność i zgodność z przepisami prawa materiałów publikowanych za pośrednictwem serwisu internetowego Politechniki Śląskiej ponoszą ich autorzy - jednostki organizacyjne, w których materiały informacyjne wytworzono. Prowadzenie: Centrum Informatyczne Politechniki Śląskiej (www@polsl.pl)

Deklaracja dostępności

„E-Politechnika Śląska - utworzenie platformy elektronicznych usług publicznych Politechniki Śląskiej”

Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie