A A+ A++

dr inż. Agnieszka Głowacka

“Zdrowe odżywianie kluczem do zdrowia

     Jak zadbać o siebie, gdy nagle nie mamy wyboru i zostajemy zamknięci w czterech ścianach w domu, a większość czasu spędzamy przy komputerze lub co gorsza na kanapie przed telewizorem tak, jak to miało miejsce podczas pandemii COVID-19. Dla każdego z nas stanowiło to nie lada wyzwanie, zwłaszcza jeśli mowa jest o zdrowym stylu życia. A co to właściwie oznacza ten zdrowy styl życia? Można powiedzieć, że jest to pewien sposób życia, dzięki któremu nasze zdrowie psychiczne i fizyczne będzie w optymalnym stanie. Stosowanie się do pewnych ogólnie przyjętych zasad zdrowego stylu życia, ma nas uchronić przed chorobami cywilizacyjnymi (cukrzycą, otyłością, chorobami układu krążenia, nowotworami, czy też zaburzeniami psychicznymi). Zdrowy styl życia to przede wszystkim zdrowe odżywianie oraz aktywność fizyczna. Do innych czynników wpływających na nasze zdrowie zaliczamy zdrowy sen, unikanie używek, umiejętne radzenie sobie ze stresem, pozytywne myślenie oraz badania profilaktyczne. Wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych i utrzymanie równowagi energetycznej są kluczowe dla utrzymania zdrowego stylu życia i zapobiegania wielu chorobom związanym z dietą i brakiem aktywności fizycznej.

     Jeśli zależy nam na zdrowym odżywianiu, to w pierwszej kolejności należałoby przyjrzeć się temu, co jemy na co dzień oraz w jakich ilościach i proporcjach, a następnie porównać to z piramidą zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, która przedstawia optymalne zalecenia żywieniowe [1]. Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej przedstawiana jest w postaci graficznej. Na samym jej dole znajduje się aktywność fizyczna, która powinna być indywidualnie dostosowana do potrzeb i możliwości danego człowieka i to właśnie aktywność fizyczna stanowi najważniejszy element codziennego, prawidłowego funkcjonowania człowieka. Kolejne piętra piramidy to określone produkty spożywcze. Im wyższe piętro piramidy, tym ilość i częstość spożywania określonych produktów spożywczych powinna być mniejsza. Należy jednak pamiętać, że w przypadku osób dotkniętych różnego rodzaju chorobami przewlekłymi istotna jest konsultacja z lekarzem oraz dietetykiem.

     Istnieją pewne strategie, które można przyjąć, aby zadbać o zdrowe żywienie i równowagę energetyczną, pomimo ograniczeń związanych z ruchem. Dobrze jest planować posiłki, włączyć do diety różnorodne grupy produktów (zrównoważona dieta), unikać przetworzonej żywności i produktów słodzonych, dbać o odpowiednie wielkości porcji, regularnie spożywać posiłki, świadomie zarządzać bilansem energetycznym, dostosowując spożycie kalorii do poziomu aktywności. Przyjmując te podejścia, można utrzymać zdrowe żywienie i odpowiedni bilans energetyczny, nawet w warunkach siedzącego trybu życia podczas pandemii. Ważne jest, aby znaleźć równowagę między zdrowym odżywianiem, aktywnością fizyczną a odpoczynkiem, wspierając tym samym ogólne zdrowie i dobre samopoczucie.

dni
godziny
minuty
sekundy

Bibliografia

  1. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-doroslych-2/
Odtwórz wideo

Serce ma się tylko jedno! Dołącz do Naszego wykładu popularno-naukowego, gdzie dowiesz się jak sztuczne serce, może dać nam “nowe życie”.

Zapraszamy na wykład popularno-naukowy już 26. maja. Dołącz do Nas za pośrednictwem platformy ZOOM (identyfikator spotkania: 932 6745 2017, kod dostępu: 007971) lub zobacz transmisję wydarzenia na Youtube.

Odtwórz wideo

Z przyczyn niezależnych styczniowy wykład na temat ,,Sztuczne serce – wczoraj, dziś, ale czy jutro?” jest przełożony na późniejszy termin.

© Politechnika Śląska

Polityka prywatności

Całkowitą odpowiedzialność za poprawność, aktualność i zgodność z przepisami prawa materiałów publikowanych za pośrednictwem serwisu internetowego Politechniki Śląskiej ponoszą ich autorzy - jednostki organizacyjne, w których materiały informacyjne wytworzono. Prowadzenie: Centrum Informatyczne Politechniki Śląskiej (www@polsl.pl)

Deklaracja dostępności

„E-Politechnika Śląska - utworzenie platformy elektronicznych usług publicznych Politechniki Śląskiej”

Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie