W środę odbyły się zajęcia pod hasłem „Poszukiwane! Pożyteczne bakterie i ich ważne cechy”, „Mikroświat w moim ciele i wokół mnie – czy wszystkich mikroorganizmów należy się bać” oraz „Mikrocywilizacja jelitowa”, które poprowadziła Paulina Sowik doktorantka w Katedrze Biotechnologii Środowiskowej na Politechnice Śląskiej.
- Na warsztatach można się było dowiedzieć jakie mikroorganizmy żyją w naszym przewodzie pokarmowym a w szczególności w jelitach. Które z nich naturalnie zasiedlają nasz mikrobiom jelitowy, jak ważne jest, aby o niego dbać. Starałam się również obalić kilka mitów i uproszczeń w tej dziedzinie jak np. to, że jelita to nasz drugi mózg – zaznacza doktorantka.
Po części teoretycznej przyszedł czas na badania. - Uczestnicy mogli przekonać się, jak wykonać posiewy, zaznajomić z podstawą barwienia bakterii i innych mikroorganizmów, więc były to zajęcia podobne do tych, jakie mają nasi studenci – dodała naukowczyni.