Autor: Jolanta Skwaradowska     Publikacja: 22.03.2022

Student Wydziału Architektury PŚ zwycięzcą konkursu CITY&REST

Michał Gałuszka student 4. roku Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej zwyciężył w ogólnopolskim konkursie CITY&REST, organizowanym przez firmę Polbruk. Zadanie polegało na zaprojektowaniu koncepcji wspólnej przestrzeni miejskiej w Skawinie koło Krakowa.

W konkursie praca naszego studenta pod nazwą reSTreet okazała się najlepsza. Zadaniem było stworzenie projektu wspólnej przestrzeni przy ulicy Sikorskiego w Skawinie. Młody architekt zaproponował stworzenie w tym miejscu bezpiecznych i harmonijnych warunków do życia i wypoczynku. – Nazwa projektu- reSTreet powstała z połączenia dwóch angielskich słów rest (wypoczynek) i street (ulica). W ten sposób stworzona została przestrzeń, która mimo lokalizacji w centrum miasta sprzyja wypoczynkowi. Projekt łączy elementy marki Polbruk z innymi elementami aranżacji przestrzeni, uzupełniony jest dużą ilością zieleni a przede wszystkim dostosowany do szerokiego grona użytkowników – mówi Michał Gałuszka.

W projekcie uwzględnione zostały rozwiązania umożliwiające korzystanie z przestrzeni przez zróżnicowane grupy użytkowników. Jednym z głównych założeń było zlikwidowanie wszelkich barier utrudniających poruszanie. – Usunięte zostały wszystkie krawężniki, dzięki czemu użytkownicy nie tylko z łatwością mogą korzystać z całej szerokości ulicy, ale również pozwoli to zwiększyć poczucie bezpieczeństwa. W projekcie zastosowana została metoda Safety by design: między strefami występują różnice wysokości, które nie sprawią problemu w poruszaniu się osobom niepełnosprawnym a jednocześnie staną się barierą dla samochodów. Dodatkowo przy wszystkich ławkach zachowano przestrzeń dostępną na wózki dziecięce czy inwalidzkie. Miejsca parkingowe dostosowane są również dla osób z niepełnosprawnościami. Przewidziano również kilkanaście nowych stojaków na rowery – wyjaśnia Michał Gałuszka

Zastosowanie dużej ilości zieleni ma poprawić jakość powietrza wykorzystując właściwości filtracyjne roślin. – Dodatkowo obecność zieleni poprawi samopoczucie jej użytkowników oraz zaspokoi ich potrzeby dotyczące kontaktu z naturą. Rośliny i drzewa jako bariera akustyczna będą pochłaniać cześć hałasu generowanego przez użytkowników ulicy. Największą zaletą dużej ilości terenów zielonych jest jednak możliwość retencji wody deszczowej. W projekcie występują systemy rowów i niecek bioretencyjnych. Do tego wyselekcjonowana została roślinność hydrofitowa, która swoimi właściwościami wspomaga system filtracji i gromadzenia wody deszczowej. Zastosowano między innymi: turzycę sztywną, irys syberyjski, wrzos zwyczajny, tatarak zwyczajny, miskant chiński oraz knieć błotną – mówi student. 

Dodatkowo projekt zakłada nowe nasadzenia drzew wzdłuż ulicy dzięki temu poprawią się warunki termiczne, a nowe drzewa staną się schronieniem dla użytkowników przestrzeni w gorące dni. Duża ilość zieleni wytworzy także nowy ekosystem. Drzewa staną się schronieniem dla ptaków a cała roślinność pozwoli utrzymać populację pszczół i wielu innych owadów.

W projekcie Michała Gałuszki komisja konkursowa doceniła funkcjonalność rozwiązań, a także propozycje przyjaznych dla mieszkańców zielonych stref. – Zdaniem Patrona Honorowego konkursu – Urzędu Miasta Skawina, moja praca najlepiej wpisuje się w potrzeby przedstawione przez gminę w założeniach konkursu – mówi architekt.

W przedstawionej koncepcji architekt wykorzystał pełną szerokość ulicy i zastosował ciekawy zabieg aranżacyjny, czyli dwukolorową nawierzchnię.

Michała Gałuszka jest studentem czwartego roku Wydziału Architektury PŚ. Poza architekturą interesuje się sportem, a w szczególności piłką nożną a także podróżami. Inspiracji dla swoich projektów szuka najczęściej podczas podróży do Włoch.

 

 

© Politechnika Śląska

Ogólna klauzula informacyjna o przetwarzaniu danych osobowych przez Politechnikę Śląską

Całkowitą odpowiedzialność za poprawność, aktualność i zgodność z przepisami prawa materiałów publikowanych za pośrednictwem serwisu internetowego Politechniki Śląskiej ponoszą ich autorzy - jednostki organizacyjne, w których materiały informacyjne wytworzono. Prowadzenie: Centrum Informatyczne Politechniki Śląskiej (www@polsl.pl)

Zasady wykorzystywania „ciasteczek” (ang. cookies) w serwisach internetowych Politechniki Śląskiej

Deklaracja dostępności

„E-Politechnika Śląska - utworzenie platformy elektronicznych usług publicznych Politechniki Śląskiej”

Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie