Autor: Jolanta Skwaradowska     Publikacja: 26.08.2021

Projekt studentów architektury na liście finałowej międzynarodowego konkursu

Projekt studentów Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej autorstwa Jakuba Ciszewskiego, Mariusza Piwkowskiego oraz Tomasza Klepka „The Net” znalazł się̨ na liście finałowej Międzynarodowego Konkursu Platformy Bee Breaders pt. Sleeping Pods on a Cliff. Został on wykonany pod opieką dr. Tomasza Bradeckiego prodziekana Wydziału Architektury PŚ.

Konkurs polegał na zaprojektowaniu małych domków, pełniących funkcje pokoi hotelowych dla osób odwiedzających Vale de Moses, miejsca położonego w lasach w środkowej Portugalii. Zorganizowała go platforma Bee Breeders.

–  Bee Breeders to międzynarodowa, wiodąca platforma konkursowa dla osób związanych z architekturą, jak i designem. Konkurs, w którym braliśmy udział polegał na zaprojektowaniu niewielkich rozmiarów domków, pełniących funkcje pokojów – mówi Tomasz Klepek.

Do konkursu zgłaszały się osoby z całego świata. Byli to przede wszystkim studenci, ale również osoby związane, jak i niezwiązane z architekturą.

– Głównym założeniem projektu było stworzenie sypialni, w której podczas zasypiania, czułoby się bliskość natury. Nie chcieliśmy zamieszczać w budynku jedynie zwykłych łóżek, ale również „siatki” zamontowane w suficie. Dzięki temu powstało miejsce do spania lub odpoczynku, a sama siatka pozwalała światłu na przedostanie się do środka obiektu – mówi Jakub Ciszewski.

Charakterystyczną cechą zaprojektowanego przez naszych studentów budynku jest to, że jest on podzielony podłużnym pasem szkła na dwa moduły: drewniany i kamienny. Dzięki uniwersalnym regulowanym fundamentom jest przystosowany do praktycznie każdego możliwego nachylenia zbocza.

– Zasady konkursu były dość konkretne. Należało zamieścić na stronie organizatora 4 plansze w formacie A2 w układzie poziomym. Treść plansz była absolutnie dowolna i zależała od gustu autorów, a organizator w notce informacyjnej przedstawił jedynie proponowane sposoby przedstawienia projektu. Przy jednej pracy konkursowej mogły pracować maksymalnie 4 osoby – dodaje Mariusz Piwkowski.

Zaprojektowany budynek miałby stanąć w Vale de Moses Yoga Retreat. Jest to miejsce położone w lasach sosnowych i eukaliptusowych w środkowej Portugalii, co roku odwiedzane przez setki międzynarodowych gości.  

© Politechnika Śląska

Ogólna klauzula informacyjna o przetwarzaniu danych osobowych przez Politechnikę Śląską

Całkowitą odpowiedzialność za poprawność, aktualność i zgodność z przepisami prawa materiałów publikowanych za pośrednictwem serwisu internetowego Politechniki Śląskiej ponoszą ich autorzy - jednostki organizacyjne, w których materiały informacyjne wytworzono. Prowadzenie: Centrum Informatyczne Politechniki Śląskiej (www@polsl.pl)

Zasady wykorzystywania „ciasteczek” (ang. cookies) w serwisach internetowych Politechniki Śląskiej

Deklaracja dostępności

„E-Politechnika Śląska - utworzenie platformy elektronicznych usług publicznych Politechniki Śląskiej”

Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie