Autor: Aleksandra Weber     Publikacja: 08.04.2021     Aktualizacja: 09.04.2021

Wyróżniono projekt studentek Politechniki Śląskiej 

Studentki Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej zdobyły I wyróżnienie w konkursie organizowanym przez Prezydenta Miasta Mielec. Celem przedsięwzięcia było opracowanie koncepcji zagospodarowania terenów zielonych na jednym z osiedli miasta.

Adrianna Popielarczyk, Iga Soczawa oraz Dominika Niżnik uzyskały I wyróżnienie w konkursie architektonicznym na opracowanie projektu koncepcyjnego zagospodarowania terenów zielonych na osiedlu Lotników w Mielcu. Przygotowywane przez uczestników konkursu koncepcje na rewitalizację terenów zielonych uwzględniały udostępnienie przestrzeni do użytku mieszkańców: pieszych, rowerzystów oraz innych, a także odpowiadały na oczekiwania i potrzeby różnych grup jej użytkowników. Prace konkursowe musiały zawierać oprócz elementów małej architektury także tężnię solankową, fontannę posadzkową, siłownię zewnętrzną oraz oświetlenie terenu.

Studentki wykonały analizę opracowywanego terenu i okolicy, w tym analizę zieleni, zabudowy, komunikacji, funkcji, dostępności. — Biorąc pod uwagę wymagania przedstawione w regulaminie oraz nieznajomość danej przestrzeni, pracę rozpoczęłyśmy od dogłębnych analiz okolicznych terenów. Jednoznacznie wyniknęło z nich, że opracowywany teren jest dobrze skomunikowany z okolicą, jest dostępny dla każdej grupy wiekowej, a potencjalnymi użytkownikami będą głównie mieszkańcy osiedli, ponieważ w najbliższej okolicy nie znajduje się obiekt spełniający podobną rolę. Dlatego też naszym celem stało się udostępnienie części parkowej, która trafiłaby w gusta zarówno najmłodszych użytkowników, pochodzących z okolicznych przedszkoli i szkół, a także odpowiedziałaby na potrzeby seniorów — wyjaśniają autorki projektu.

Opracowane przez Adriannę Popielarczyk, Igę Soczawy oraz Dominikę Niżnik tereny zostały podzielone i odpowiednio dopasowane do potrzeb, a nawet wieku użytkowników. Znalazły się w nich strefy relaksu, rozrywki, rekreacji oraz zabawy, a wśród elementów przestrzeni autorki umieściły m.in. wodny plac zabaw, tężnię, otwarte siłownie, strefę street workoutu, stoły do ping-ponga, trampoliny. Ponadto studentki zaprojektowały ścieżkę sensoryczną, składającą się z różnego rodzaju nawierzchni oraz partii roślin: kolorowych kwiatów i aromatycznych ziół. Wzięły również pod uwagę istniejące już elementy, które zostały zaadaptowane do nowego projektu.

— Głównym pomysłem towarzyszącym nam podczas kreowania projektu było dopasowanie się do założeń i oczekiwań inwestorów oraz takie połączenie przestrzeni, by te nikogo nie wykluczały i były stworzone zgodnie z zasadami projektowania uniwersalnego — mówią. — Dzięki temu nasz park jest przyjazny dla osób w różnym wieku, niezależnie od stopnia sprawności.

Zastosowanie zróżnicowanych nawierzchni i kontrastowych kolorów ułatwia orientację na wytyczonych ścieżkach. Umieszczenie fontanny chodnikowej potęguje zainteresowanie również u najmłodszych użytkowników parku, zapewnia relaksacyjny szum, który pozwala na wyciszenie organizmu, a ścieżka sensoryczna gwarantuje ciekawość, możliwość organizacji lekcji i pobudzanie wszystkich zmysłów człowieka – dodają.

Jedną z cech projektu s są rozwiązania ekologiczne. — Chciałyśmy, aby nasz park jednoczył się z naturą, przez co szukałyśmy jak największej liczby rozwiązań, które będą wpływać na lokalny ekosystem — tłumaczą. Dlatego też w swojej koncepcji proponują m.in. stosowanie różnorodnych, nieinwazyjnych gatunków roślin, użycie łatwo dostępnych materiałów, utworzenie ławek z ekologicznego betonu, rozmieszczenie budek dla ptaków lub innych zwierząt, hoteli dla owadów.

Jak podkreślają autorki wyróżnionego pomysłu, odpowiedź na potrzeby osób korzystających z danej przestrzeni jest sposobem na sukces: — Wsłuchiwanie się w potrzeby użytkowników, wnikliwe analizowanie ich założeń i przedstawianie w odpowiedniej formie, która gwarantuje przyjazną atmosferę oraz przystępną i możliwą realizację, zawsze jest naszym nadrzędnym celem.

Przesłane na konkurs projekty będą inspiracją dla przyszłych planów zagospodarowania terenów na osiedlu Lotników. Nagrodzone prace spełniały kryterium estetyki, oryginalności pomysłu, kompozycji szaty roślinnej, spójności koncepcyjnej z istniejącą już architekturą miejską.

© Politechnika Śląska

Ogólna klauzula informacyjna o przetwarzaniu danych osobowych przez Politechnikę Śląską

Całkowitą odpowiedzialność za poprawność, aktualność i zgodność z przepisami prawa materiałów publikowanych za pośrednictwem serwisu internetowego Politechniki Śląskiej ponoszą ich autorzy - jednostki organizacyjne, w których materiały informacyjne wytworzono. Prowadzenie: Centrum Informatyczne Politechniki Śląskiej (www@polsl.pl)

Zasady wykorzystywania „ciasteczek” (ang. cookies) w serwisach internetowych Politechniki Śląskiej

Deklaracja dostępności

„E-Politechnika Śląska - utworzenie platformy elektronicznych usług publicznych Politechniki Śląskiej”

Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie