DSC_0644
Autor: Martin Huć     Publikacja: 25.10.2024
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Bliżej kosmosu w trakcie Tygodnia Przemysłu 4.0

Kolejne wydarzenie, które odbyło się w ramach Tygodnia Przemysłu 4.0. i Europejskiego Miasta Nauki Katowice 2024, przeniosło licznie zgromadzonych uczestników w fascynujący świat kosmicznych odkryć i... degustacji.

Tym razem Studenckie Centrum Kreatywności Politechniki Śląskiej gościło wszystkich chętnych na kolejnym wydarzeniu w ramach Tygodnia Przemysłu 4.0, którym było “Kosmiczne odkrycia: misje, technologie i smaki”.

Tę aktywność wybrali zarówno dzieci, młodzież, jak i dorośli. W trakcie wykładu, który przygotował dr hab. inż. arch. Klaudiusz Fross, prof. PŚ, zostały zaprezentowane informacje oraz liczne zdjęcia o misjach w habitatach kosmicznych. Zgromadzeni dowiedzieli się m.in., jakie technologie są wykorzystywane do zapewnienia bezpieczeństwa i komfortu uczestnikom misji, a także poznali osoby z naszej Uczelni, które wzięły w nich udział.

DSC_0602

- Przez dwa tygodnie byłam zamknięta w habitacie kosmicznym i było to świetne doświadczenie - opowiada Natalia Ściora, studentka Wydziału Architektury PŚ, która wzięła udział w analogowej misji kosmicznej Pegasus. - W mojej misji było sześć osób z całego świata. Poznaliśmy się dopiero po przybyciu na miejsce. Prowadziłam tam między innymi badania związane z przemieszczaniem się osób po habitacie.

DSC_0584

- W takich habitatach można świetnie zbadać warunki, które mogą wystąpić w kosmosie, jak choćby zachowania ludzi w izolacji, zarządzanie personelem, a także jak habitat, czyli budynek, wspiera albo przeszkadza mieszkającym tam osobom – mówi prof. Klaudiusz Fross.

Uczestnicy wydarzenia, które zostało zrealizowane we współpracy z APA Group, obejrzeli także film o projekcie APA Misja Mars, który ma na celu budowę habitatów symulujących warunki kosmiczne. Szczególnie najmłodsi najbardziej czekali jednak na ostatni punkt, czyli przygotowywanie kosmicznego jedzenia liofilizowanego, które towarzyszy astronautom w ich podróżach. W rolę kucharza wcielił się prof. Klaudiusz Fross, a zgromadzeni mogli skosztować m.in. bigosu, potrawy w stylu tikka masala czy deserów. Sądząc po pustych talerzykach i prośbach o dokładkę – wszystkim zdecydowanie smakowało.

na zdjęciu degustacja posiłków
1

© Politechnika Śląska

Polityka prywatności

Całkowitą odpowiedzialność za poprawność, aktualność i zgodność z przepisami prawa materiałów publikowanych za pośrednictwem serwisu internetowego Politechniki Śląskiej ponoszą ich autorzy - jednostki organizacyjne, w których materiały informacyjne wytworzono. Prowadzenie: Centrum Informatyczne Politechniki Śląskiej (www@polsl.pl)

Deklaracja dostępności

„E-Politechnika Śląska - utworzenie platformy elektronicznych usług publicznych Politechniki Śląskiej”

Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie