A A+ A++

 

Telekolaboracja

 

* "Ekologia i Technologia" - w projekcie wzięli udział studenci II roku Biotechnologii z Wydziałów Automatyki, Chemii oraz Inżynierii Środowiska Politechniki Śląskiej , pod kierunkiem mgr Iwony Seta-Dąbrowskiej oraz studenci Wydziału Finansów z Wyższej Szkoły Biznesu w Budapeszcie. Temat przewodni projektu łączy aspekty świadomości w zakresie ochrony środowiska naturalnego z umiejętnym wykorzystaniem nowoczesnej wiedzy technologicznej. Współpraca studentów polsko-węgierskich zaowocowała ciekawymi rozwiązaniami - powstały projekty ekologicznej restauracji wyposażonej w system zbierania i oczyszczania deszczówki, propozycja antysmogowej bio-wieży wykorzystującej specjalnie dobrane gatunki roślin, pomysł na zastosowanie w przestrzeni publicznej biofiltrów, usuwających związki zanieczyszczające powietrze oraz koncepcja wykorzystania zmodyfikowanych genetycznie roślin, które poza elementem dekoracyjnym, mogłyby chronić użytkowników siłowni plenerowej przed komarami i innymi owadami. Studenci węgierscy zajęli się biznesową stroną projektu - przygotowali plany biznesowe, studenci Politechniki Śląskiej opracowali natomiast techniczną stronę przedsięwzięcia.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

* Współpraca pomiędzy Centrum Językowym Wyższej Szkoły Biznesu w Budapeszcie i Studium Języków Obcych Politechniki Śląskiej. W projekcie uczestniczyli studenci Wydziału Finansów i Rachunkowości z Budapesztu oraz studenci Wydziału Matematyki Stosowanej w Gliwicach pod kierunkiem mgr Grażyny Dudy oraz mgr Iwony Seta-Dąbrowskiej. Studenci stworzyli propozycje unikalnych produktów – projekt strony e-learningowej dla uczniów oraz prototypy aplikacji na urządzenia mobilne, umożliwiające znajdywanie najciekawszych wydarzeń czy imprez w danej lokalizacji lub przedstawiające ofertę restauracji spełniających spersonalizowane kryteria klientów. Studenci węgierscy pracowali nad biznesową stroną projektu – opracowali plany biznesowe oraz ankiety badające przydatność proponowanych produktów, studenci Politechniki Śląskiej zajęli się natomiast techniczną stroną przedsięwzięcia.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

* ‘Do’s and don'ts in business culture around the world’ – projekt realizowany przez studentów wydziału Organizacji i Zarządzania w ramach lektoratu języka angielskiego. Uczelnią partnerską była Wyższa Szkoła Biznesu w Budapeszcie. Studenci pracowali w grupach 4 osobowych (2 studentów z Polski i dwóch partnerów węgierskich.) W ramach współpracy studenci przygotowali zestaw wskazówek / listę co wolno a czego nie wolno robić, prowadząc współpracę biznesową w dowolnie wybranym kraju na świecie. Studenci mieli za zadanie wyszukać przykłady zachowań, które charakteryzują daną kulturę oraz zastanowić się jakie zasady zachowania obowiązują w sytuacjach formalnych i nieformalnych. Projekt koordynowany był przez mgr Bożenę Stefanowicz.

 

© Politechnika Śląska

Polityka prywatności

Całkowitą odpowiedzialność za poprawność, aktualność i zgodność z przepisami prawa materiałów publikowanych za pośrednictwem serwisu internetowego Politechniki Śląskiej ponoszą ich autorzy - jednostki organizacyjne, w których materiały informacyjne wytworzono. Prowadzenie: Centrum Informatyczne Politechniki Śląskiej (www@polsl.pl)

Deklaracja dostępności

„E-Politechnika Śląska - utworzenie platformy elektronicznych usług publicznych Politechniki Śląskiej”

Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie