Zrównoważona Konsumpcja i Produkcja*
*Kierunek zostanie uruchomiony po otrzymaniu zgody przez MNiSW
Zrównoważona konsumpcja i produkcja to pierwszy w Polsce program studiów umożliwiający połączenie trzech ścieżek kształcenia:
- Zrównoważona gospodarka surowcami i materiałami,
- Zrównoważona energetyka,
- Zarządzanie zrównoważoną produkcją i konsumpcją.
Studia rozpoczynające się od roku akademickiego 2025/2026.
Studia pierwszego stopnia o profilu ogólnoakademickim.
- Studia odbywać się będą w formie stacjonarnej,
- Czas trwania studiów: 7 semestrów,
- Liczba punktów ECTS konieczna do uzyskania dyplomu: 210,
- Całkowita liczba godzin w toku studiów: 2625,
- Program praktyk obejmuje 120 godzin/4 ECTS
Program został przypisany do następujących dyscyplin:
- Inżynieria środowiska, górnictwa i energetyka: 52% (dyscyplina wiodąca),
- Inżynieria chemiczna (24%)
- Nauka o zarządzaniu i jakości (24%)
Pozytywna opinia firm i samorządów, między innymi:
- ORLEN S.A,
- Grupa Azoty S.A,
- Johnson Mattey,
- Prezydent Miasta Gliwice,
- Prezydent Miasta Rybnik,
- Przewodniczący Subregionu Zachodniego.



Sylwetka absolwenta
Po ukończeniu kierunku Zrównoważona konsumpcja i produkcja specjaliści będą gotowi do pracy na pograniczu ekologii, ekonomii, technologii oraz nauk społecznych. Będą posiadać wiedzę niezbędną dla doradztwa w firmach oraz organizacjach z różnych sektorów społeczno-gospodarczych, w szczególności w zakresie przepisów dotyczących legislacji z zakresu odpowiedzialnej konsumpcji i produkcji, strategii rozwoju oraz dostosowania przedsiębiorstw do nowych wymogów i regulacji Unii Europejskiej dotyczących zrównoważonego rozwoju.