A A+ A++
photo
Autor: Aleksandra Lipczyńska Publikacja: 16.09.2020 Aktualizacja: 31.03.2021

Diagnostyka działania wentylacji kuchni w schronisku górskim

Katedra Ogrzewnictwa, Wentylacji i Techniki Odpylania została poproszona o diagnostykę systemu wentylacji kuchni oraz baru w schronisku w Morskim Oku. Efektem badań będzie raport opisujący stan instalacji oraz propozycja usprawnienia jej działania.

 

W dniach 16-17 maja rozpoczęły się badania działania wentylacji w kuchni w schronisku w Morskim Oku. Wykonano inwentaryzacje instalacji wentylacji mechanicznej w kuchni oraz w barze znajdującym sie w przyziemiu. Przeprowadzono również wstępne pomiary prędkości przepływu powietrza w strefie działania okapów kuchennych oraz w miejscach napływu powietrza do kuchni. Za pomocą ręcznej wytwornicy dymu zbadano także kierunek przepływu powietrza w otoczeniu okapów kuchennych oraz pod nimi.

Badania będą kontynuowane podczas kolejnego wyjazdu. Ostatecznym ich celem jest opracowanie raportu o stanie działania instalacji wentylacji mechanicznej kuchni w schronisku. Zaproponowane zostaną metody poprawy działania instalacji oraz być może nowe koncepcje jej rozwiązania.

 

 
Udostępnij:fbtwitter

Najnowsze aktualności

Pokaż wszystkie
photo

Studenci zbadali wpływ temperatury otoczenia na wydatek energetyczny człowieka wykonującego pracę fizyczną

Aleksandra Lipczyńska
2021-11-26 14:16:37
2021-11-26 15:24:00
26.11.2021
photo

"Diagnostyka cieplna budynków" - kurs dla studentów OWKiOP

Aleksandra Lipczyńska
2021-11-17 10:09:51
2021-11-19 14:41:09
17.11.2021
photo

CLIMATE-CON 2021 – Śląski Konwent Klimatyczny

Aleksandra Lipczyńska
2021-11-11 09:50:10
2021-11-11 12:15:27
11.11.2021
photo

Metropolitalny Climathon 2021: Cała Metropolia dla klimatu!

Aleksandra Lipczyńska
2021-10-15 16:11:05
2021-10-15 16:55:37
15.10.2021
1 z 14

Więcej aktualności

© Politechnika Śląska

Ogólna klauzula informacyjna o przetwarzaniu danych osobowych przez Politechnikę Śląską

Całkowitą odpowiedzialność za poprawność, aktualność i zgodność z przepisami prawa materiałów publikowanych za pośrednictwem serwisu internetowego Politechniki Śląskiej ponoszą ich autorzy - jednostki organizacyjne, w których materiały informacyjne wytworzono. Prowadzenie: Centrum Informatyczne Politechniki Śląskiej (www@polsl.pl)

Zasady wykorzystywania „ciasteczek” (ang. cookies) w serwisach internetowych Politechniki Śląskiej

Deklaracja dostępności

„E-Politechnika Śląska - utworzenie platformy elektronicznych usług publicznych Politechniki Śląskiej”

Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie