A A+ A++
photo
Autor: Aleksandra Lipczyńska Publikacja: 16.09.2020 Aktualizacja: 31.03.2021

Diagnostyka działania wentylacji kuchni w schronisku górskim

Katedra Ogrzewnictwa, Wentylacji i Techniki Odpylania została poproszona o diagnostykę systemu wentylacji kuchni oraz baru w schronisku w Morskim Oku. Efektem badań będzie raport opisujący stan instalacji oraz propozycja usprawnienia jej działania.

 

W dniach 16-17 maja rozpoczęły się badania działania wentylacji w kuchni w schronisku w Morskim Oku. Wykonano inwentaryzacje instalacji wentylacji mechanicznej w kuchni oraz w barze znajdującym sie w przyziemiu. Przeprowadzono również wstępne pomiary prędkości przepływu powietrza w strefie działania okapów kuchennych oraz w miejscach napływu powietrza do kuchni. Za pomocą ręcznej wytwornicy dymu zbadano także kierunek przepływu powietrza w otoczeniu okapów kuchennych oraz pod nimi.

Badania będą kontynuowane podczas kolejnego wyjazdu. Ostatecznym ich celem jest opracowanie raportu o stanie działania instalacji wentylacji mechanicznej kuchni w schronisku. Zaproponowane zostaną metody poprawy działania instalacji oraz być może nowe koncepcje jej rozwiązania.

 

 
Udostępnij:fbtwitter

Najnowsze aktualności

Pokaż wszystkie
photo

Wesołych Świąt!

Aleksandra Lipczyńska
2024-03-28 23:00:32
2024-03-28 23:08:35
28.03.2024
photo

Targi Edukacyjne w Katowicach: Katedra Ogrzewnictwa, Wentylacji i Techniki Odpylania Prezentuje Swoją Ofertę Edukacyjną

Aleksandra Lipczyńska
2024-03-19 17:03:28
2024-03-19 17:32:46
19.03.2024
photo

Uczniowie ZST nr 1 w Chorzowie W Laboratorium Katedry Ogrzewnictwa, Wentylacji i Techniki Odpylania

Aleksandra Lipczyńska
2024-03-15 18:28:00
2024-03-15 18:48:37
15.03.2024
photo

Wesołych Świąt!

Aleksandra Lipczyńska
2023-12-19 23:40:10
2023-12-19 23:46:13
19.12.2023

Więcej aktualności

© Politechnika Śląska

Ogólna klauzula informacyjna o przetwarzaniu danych osobowych przez Politechnikę Śląską

Całkowitą odpowiedzialność za poprawność, aktualność i zgodność z przepisami prawa materiałów publikowanych za pośrednictwem serwisu internetowego Politechniki Śląskiej ponoszą ich autorzy - jednostki organizacyjne, w których materiały informacyjne wytworzono. Prowadzenie: Centrum Informatyczne Politechniki Śląskiej (www@polsl.pl)

Zasady wykorzystywania „ciasteczek” (ang. cookies) w serwisach internetowych Politechniki Śląskiej

Deklaracja dostępności

„E-Politechnika Śląska - utworzenie platformy elektronicznych usług publicznych Politechniki Śląskiej”

Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie