A A+ A++
photo
Autor: Paweł Skóra Publikacja: 14.06.2022 Aktualizacja: 14.06.2022

„Laur Innowacyjności 2021” dla Wydziału Chemicznego PŚ

Wydział Chemiczny Politechniki Śląskiej otrzymał Srebrny Laur Innowacyjności za projekt „Proces usuwania boru ze ścieków w instalacji mokrego odsiarczania spalin (IMOS) z jednoczesnym pozyskaniem cennego produktu - kwasu borowego”. Projekt realizowany jest wspólnie z PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna S.A. oraz Energopomiarem Sp. z o.o.

Organizatorem konkursu im. Stanisława Staszica na najlepsze produkty innowacyjne „Laur Innowacyjności 2021” jest Federacja Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych Naczelna Organizacja Techniczna. Jego celem jest promocja nowoczesnych produktów, technologii i usług. Nagroda została wręczona w kategorii Ekologia i efektywność energetyczna.

 – Bor jest pierwiastkiem, który choć jest ważnym mikroelementem dla ludzi i roślin, w większych stężeniach wykazuje działanie toksyczne, dlatego też jego zawartość w ściekach nie może przekraczać 1 mg/l. Ścieki z mokrego odsiarczania spalin (IMOS) zawierają nawet do 200 mg/l boru. Dlatego też niezbędne było opracowanie skutecznego i ekonomicznego sposobu usuwania boru z tych ścieków. Zrealizowaliśmy więc projekt badawczo-rozwojowy w PGE GiEK S.A. Oddział Elektrownia Opole wraz z Energopomiarem Sp. z o.o., którego pracownicy mają doświadczenie w realizacji badań w obiektach przemysłowych. Efektem połączenia nauki z praktyką jest opracowany sposób otrzymywania kwasu borowego ze ścieków z IMOS, który poprzez sekwencję odpowiednio opracowanych etapów pozwala na uzyskanie cennego produktu - kwasu borowego o wysokiej czystości (czystość farmaceutyczna) oraz umożliwia usunięcie boru ze ścieków do poziomu <1 mg/l eliminując problem odpadów niebezpiecznych z IMOS – wyjaśniała dr hab. inż. Agata Jakóbik-Kolon, prof. PŚ.

Opracowana przez naukowców technologia ma zastosowanie w przemysłowych oczyszczalniach ścieków, w których występują nadmierne ilości boru. Może ją także wykorzystać przemysł farmaceutyczny, kosmetyczny czy producenci nawozów sztucznych.

– Zastosowanie opracowanej technologii to także korzyści ekonomiczne, ponieważ zakłady nie będą musiały ponosić kosztów utylizacji odpadów klasyfikowanych jako niebezpieczne. Dodatkowym globalnym efektem jest pozyskanie nowego źródła kwasu borowego, cennego surowca, ponieważ związki boru są zaklasyfikowane w UE jako tzw. critical raw materials (surowce o kluczowym znaczeniu) – wyjaśniła dr hab. inż. Agata Jakóbik-Kolon, prof. PŚ.

Opracowana technologia została doceniono przez kapitułę konkursu im. Stanisława Staszica na najlepsze produkty innowacyjne „Laur Innowacyjności”, który przyznał jej twórcom Srebrny Laur. 

Ideą przyświecającą temu konkursowi jest przekonanie, że kluczem do rozwoju polskiej gospodarki jest promowanie produktów innowacyjnych i ich twórców oraz pomoc we wdrażaniu innowacyjnych rozwiązań, które w założeniu mają przyczynić się do rozwoju gospodarczego i konkurencyjności polskiej gospodarki.

Konkurs adresowany jest do firm, które posiadają siedzibę zarejestrowaną w Polsce oraz podmiotów gospodarczych i naukowo-badawczych których innowacyjnymi produktami może być zainteresowana polska gospodarka.

Więcej informacji o konkursie na stronie: Laur Innowacyjności (laurinnowacyjnosci.pl)

kwas-borowy1.jpg (247,41 kB)

Udostępnij:fbtwitter

Aktualności

Pokaż wszystkie
photo

Zmarł profesor Józef Szarawara

Paweł Skóra
2022-07-08 17:17:50
2022-07-11 10:39:00
08.07.2022
photo

Dr inż. Dorota Babilas laureatką Stypendium Ministra Edukacji i Nauki dla Wybitnych Młodych Naukowców

Paweł Skóra
2022-07-08 10:45:54
2022-07-08 10:46:41
08.07.2022
photo

„Laur Innowacyjności 2021” dla Wydziału Chemicznego PŚ

Paweł Skóra
2022-06-14 10:40:53
2022-06-14 10:42:30
14.06.2022
photo

Propozycje tematów prac magisterskich 2022/2023

Paweł Skóra
2022-05-20 12:05:41
2022-05-20 12:20:04
20.05.2022
1 z 4

Więcej aktualności

Wydarzenia

Pokaż wszystkie

© Politechnika Śląska

Ogólna klauzula informacyjna o przetwarzaniu danych osobowych przez Politechnikę Śląską

Całkowitą odpowiedzialność za poprawność, aktualność i zgodność z przepisami prawa materiałów publikowanych za pośrednictwem serwisu internetowego Politechniki Śląskiej ponoszą ich autorzy - jednostki organizacyjne, w których materiały informacyjne wytworzono. Prowadzenie: Centrum Informatyczne Politechniki Śląskiej (www@polsl.pl)

Zasady wykorzystywania „ciasteczek” (ang. cookies) w serwisach internetowych Politechniki Śląskiej

Deklaracja dostępności

„E-Politechnika Śląska - utworzenie platformy elektronicznych usług publicznych Politechniki Śląskiej”

Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie
Fundusze Europejskie