Informacje dla studentów starających się o wyjazd w ramach programu ERASMUS

 


Jeśli Twoja średnia ocen z ostatnich dwóch semestrów nie jest mniejsza niż 4.0 (lub minimalnie poniżej, w przypadku studentów pierwszego roku uwzględniana jest jedynie średnia z I semestru) a do tego znasz dobrze język obcy - to ta oferta jest dla Ciebie.

Każdego roku ponad połowa uczelnianych beneficjentów programu Erasmus to studenci wydziału AEiI. Corocznie mamy do dyspozycji ponad 80 grantów. Chcemy, by każdy chętny, spełniający kryteria kwalifikacji, mógł skorzystać z tej formy kształcenia.

Możesz wyjechać do jednej ze współpracujących z nami uczelni, postudiować tam semestr albo dwa, i, jeśli wszystko zaliczysz, kontynuować po powrocie do Gliwic studia ze swoim rokiem.

Wysyłamy studentów do prawie wszystkich zakątków Europy - począwszy od skutej lodem Islandii, poprzez Wielką Brytanię, Francję, Niemcy, Włochy aż do gorącej Turcji. Współpracujemy z uczelniami z mroźnej Finlandii i rozgrzanej w słońcu Hiszpanii. Każdy chętny znajdzie miejsce dla siebie.

Wystarczy chcieć by móc. Poczytaj, pomyśl, pogadaj z przyjaciółmi... Masz szansę i z niej skorzystaj!

Kwalifikacja przeprowadzana jest w trybie comiesiecznych konkursów, I konkurs zakończony będzie 31 marca. Kolejny 30 kwietnia, następny 31 maja itd.. Osoby zdecydowane na wyjazd muszą sprawdzić na stronach internetowych uczelni przyjmującej jakie są terminy składania aplikacji i złożyć u nas dokumenty z odpowiednim wyprzedzeniem.

Wyniki kwalifikacji znane będą do dwóch tygodni od zakończenia etapu. Proces kwalifikacji kontynuowany będzie w takim trybie aż do wykorzystania wszystkich grantów.

Aplikacje najlepiej składać już teraz, niezależnie od tego, czy wyjazd planowany jest w semestrze zimowym czy letnim następnego roku akademickiego.

 
Admin © Politechnika Śląska
 
Całkowitą odpowiedzialność za poprawność, aktualność i zgodność z przepisami prawa materiałów publikowanych za pośrednictwem serwisu internetowego Politechniki Śląskiej ponoszą ich autorzy - jednostki organizacyjne, w których materiały informacyjne wytworzono.
Zasady wykorzystywania „ciasteczek” (ang. cookies) w serwisach internetowych Politechniki Śląskiej
Erasmus_010