Logo Politechniki Śląskiej Politechnika Śląska
BIP   English
szukaj:
Przejdź do wyszukiwania

24 czerwca 2019
Naukowcy wywodzący się z Politechniki Śląskiej opracowali pierwszy na świecie w pełni kompaktowy liofilizator żywności!

Start-up FrostX współtworzony przez Krzysztofa Hoinkę, Adama Milejskiego, wywodzących się z Politechniki Śląskiej oraz Patryka Rogoscha, opracował innowacyjne rozwiązanie -liofilizator dla małego i średniego biznesu.

Liofilizacja jest procesem czysto fizycznym, w którym nie są wykorzystywane żadne ulepszające czy konserwujące dodatki chemiczne. Dzięki niej można więc naturalnie przetwarzać żywność (owoce, warzywa, zioła, grzyby, mięsa, gotowe potrawy i inne) z zachowaniem wszystkich składników odżywczych i witamin. Produkty powstałe w ten sposób mają niezmienioną strukturę i barwę (nie są pomarszczone jak przy tradycyjnych sposobach suszenia) i utrzymują swoją przydatność do spożycia sięgającą nawet 25 lat. Oprócz tego liofilizacja uwydatnia naturalny smak żywności. Żywność liofilizowana znakomicie nadaje się do przechowywania i transportu. Można z niej w łatwy i szybki sposób uzyskać ponownie produkt pierwotny. W związku z tymi zaletami, żywność liofilizowana jest szczególnie doceniania przez podróżników czy osoby uprawiające wspinaczkę górską.
 
Coraz częściej zyskuje ona jednak bardzo dużą popularność wśród pozostałych konsumentów i przedsiębiorców. Liofilizaty mogą być świetną alternatywą dla słodyczy, a ich zastosowanie szybko rośnie w branży gastronomicznej.

Opracowany przez start-up FrostX liofilizator znajdzie zastosowanie przede wszystkim wśród małych producentów i przetwórców żywności (ogrodników, sadowników, restauratorów, hotelarzy itp.). W przyszłym roku zostaną zakończone prace nad mniejszą wersją urządzenia, które będzie przeznaczone do użytku domowego.

FrostX to kolejna spółka funduszu Akcelerator Technologiczny Gliwice Sp. z o.o., działającego przy Technoparku Gliwice. Więcej na temat startupu FrostX można znaleźć TUTAJ
 
Na zdjęciu pomysłodawcy liofilizatora: Adam Milejski i Krzysztof Hoinka.

Wiadomość utworzona: 24 czerwca 2019 12:42, autor: Anna Mrowiec
Ostatnia modyfikacja: 24 czerwca 2019 12:46, wykonana przez: Anna Mrowiec
Admin © Politechnika Śląska
 
Całkowitą odpowiedzialność za poprawność, aktualność i zgodność z przepisami prawa materiałów publikowanych za pośrednictwem serwisu internetowego Politechniki Śląskiej ponoszą ich autorzy - jednostki organizacyjne, w których materiały informacyjne wytworzono. Prowadzenie: Centrum Informatyczne Politechniki Śląskiej (www@polsl.pl)
Zasady wykorzystywania „ciasteczek” (ang. cookies) w serwisach internetowych Politechniki Śląskiej
Aktualności Uczelniane