Logo Politechniki Śląskiej Politechnika Śląska
BIP   English
szukaj:
Przejdź do wyszukiwania

2 września 2015
Akademicka wyróżniona!

Modernizacja ulicy Akademickiej wraz z terenami przyległymi została wyróżniona specjalną nagrodą Ministra Infrastruktury i Rozwoju. Nowo powstałą na terenie Politechniki Śląskiej publiczną strefę pieszą uhonorowano w 19. edycji konkursu „Modernizacja roku”.
 
Celem organizowanego od 1997 roku konkursu „Modernizacja roku” jest wyłanianie i nagradzanie wyróżniających się szczególnymi walorami dokonań polskich budowlańców w zakresie modernizacji, remontów, i renowacji. Nagrodzona w 19. edycji konkursu gliwicka inwestycja drogowa odmieniła kampus Politechniki Śląskiej nie do poznania. Biegnąca przez środek kampusu ulica Akademicka jeszcze kilka lat temu stanowiła silnie eksploatowany szlak komunikacyjny. Po gruntownej przebudowie, obejmujące m.in. wymianę i uporządkowanie infrastruktury podziemnej, zmianę nawierzchni jezdni i wyłożenie jej granitową kostką i innymi elementami kamiennymi, oddana w ubiegłym roku do użytku aleja tworzy obecnie – wraz z przyległościami – efektowną publiczną strefę pieszą. Chętnie uczęszczany zarówno przez studentów, jak i spacerujących po okolicy gliwiczan deptak uzupełniają elementy małej architektury – liczne ławki z motywami dekoracyjnymi nawiązującymi do godła uczelni oraz zlokalizowana przed Wydziałem Budownictwa fontanna, która najpełniej prezentuje się w godzinach wieczornych, kiedy strzelające w górę strumienie wody oświetlają różnokolorowe snopy światła. Inne, nowo powstałe w dzielnicy akademickiej charakterystyczne elementy, to opatrzone godłem i nazwami wydziałów Politechniki Śląskiej betonowe bloki, jakie pojawiły się przed wejściami do poszczególnych budynków. Przykuwające uwagę swoim rozmiarem i surowością pylony nie tylko porządkują, ale również integrują architektonicznie kampus Politechniki Śląskiej. Dodatkowym elementem spajającym – nie tylko samą dzielnicę akademicką, ale również znaczną część Gliwic – jest „ścieżka światła”. LED-owy trakt biegnie od Placu Piłsudskiego, przez Politechnikę Śląską, aż do nowo powstającej hali widowiskowo-sportowej „Gliwice”.
 
Przebudowa ulicy Akademickiej, którą wyróżnił Minister Infrastruktury i Rozwoju w konkursie „Modernizacja roku”, była możliwa dzięki decyzji władz miasta Gliwice i współpracy z Politechniką Śląską.

Wiadomość utworzona: 2 września 2015 11:25, autor: Agnieszka Moszczyńska
Ostatnia modyfikacja: 2 września 2015 11:43, wykonana przez: Agnieszka Moszczyńska
Admin © Politechnika Śląska
 
Całkowitą odpowiedzialność za poprawność, aktualność i zgodność z przepisami prawa materiałów publikowanych za pośrednictwem serwisu internetowego Politechniki Śląskiej ponoszą ich autorzy - jednostki organizacyjne, w których materiały informacyjne wytworzono. Prowadzenie: Centrum Informatyczne Politechniki Śląskiej (www@polsl.pl)
Zasady wykorzystywania „ciasteczek” (ang. cookies) w serwisach internetowych Politechniki Śląskiej
Aktualności Uczelniane