Logo Politechniki Śląskiej Politechnika Śląska
BIP   English
szukaj:
Przejdź do wyszukiwania

14 listopada 2014
Budynek CNT wyróżniony przez Marszałka Województwa Śląskiego

Centrum Nowych Technologii Politechniki Śląskiej otrzymało wyróżnienie w kategorii obiekt użyteczności publicznej w konkursie „Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego”.
 
Organizowany pod patronatem Marszałka Województwa Śląskiego konkurs ma na celu promocję rozwoju i zmian jakościowych przestrzeni publicznej oraz poprawę środowiska zamieszkania przy zachowaniu zasad zrównoważonego rozwoju poprzez nagradzanie najciekawszych realizacji urbanistycznych i architektonicznych kształtujących przestrzeń publiczną województwa śląskiego. Każdego roku w konkursie nagradzane są najlepsze projekty zrealizowane na terenie województwa śląskiego w okresie minionego roku kalendarzowego. Uroczyste ogłoszenie wyników i wręczenie nagród w tegorocznej edycji konkursu „Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego” odbyło się wczoraj w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Śląskiego. Jury konkursu, złożone z członków Wojewódzkiej Komisji Architektoniczno-Urbanistycznej, dokonało oceny zgłoszonych realizacji i przyznało nagrody główne oraz wyróżnienia Marszałka Województwa Śląskiego w czterech kategoriach: przestrzeń publiczna, zrewitalizowana przestrzeń publiczna, obiekt użyteczności publicznej oraz zrewitalizowany obiekt użyteczności publicznej.
 
Oddane do użytku w tym roku Centrum Nowych Technologii Politechniki Śląskiej otrzymało wyróżnienie Marszałka Województwa Śląskiego w kategorii obiekt użyteczności publicznej. W CNT, którego uroczysta inauguracja odbyła się we wrześniu, realizowane będą zajęcia dydaktyczne oraz prowadzone badania naukowe w strategicznych obszarach wiedzy z punktu widzenia gospodarki kraju. Całkowity koszt realizacji wyniósł ponad 78,5 mln zł, z czego ponad 70 mln zł zostało dofinansowane z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach programu operacyjnego Infrastruktura i Środowisko. Autorami koncepcji architektonicznej budynku są prof. Jerzy Witeczek oraz dr inż. arch. Tomasz Wagner. Projekt budowlany został opracowany w pracowni architektonicznej Phanta Rei, a generalnym wykonawcą inwestycji była firma Budimex S.A. Równorzędną nagrodę Marszałka w kategorii obiekt użyteczności publicznej otrzymała Sala Koncertowa przy Zespole Szkół Muzycznych przy ul. Wawel 2 w Sosnowcu. Nagrodę główną we wspominanej kategorii przyznano natomiast rozbudowie Centrum Edukacji Przyrodniczej i Ekologicznej Śląskiego Ogrodu Botanicznego w Mikołowie – etap II – Ośrodek Edukacji Ekologicznej Dzieci. Autorom wszystkich nagrodzonych projektów serdecznie gratulujemy.

Wiadomość utworzona: 14 listopada 2014 09:54, autor: Agnieszka Moszczyńska
Admin © Politechnika Śląska
 
Całkowitą odpowiedzialność za poprawność, aktualność i zgodność z przepisami prawa materiałów publikowanych za pośrednictwem serwisu internetowego Politechniki Śląskiej ponoszą ich autorzy - jednostki organizacyjne, w których materiały informacyjne wytworzono. Prowadzenie: Centrum Informatyczne Politechniki Śląskiej (www@polsl.pl)
Zasady wykorzystywania „ciasteczek” (ang. cookies) w serwisach internetowych Politechniki Śląskiej
Aktualności Uczelniane